Czechetina

Výživové poradenství

Smyslem výživového poradenství je odborné vedení při Vaší snaze zredukovat nějaké to kilo či pouze upravit Vaše stravovací návyky.

Monitor skladby lidského těla s lékařskou váhou OMRON BF511-B

omron bf511-b

Používáme certifikovaný lékařský přístroj, který díky osmibodovému měření přináší přesnost a spolehlivost naměřených hodnot. Rodinný model, vhodný i pro děti již od 6ti let!

  • Velmi přesné 8 senzorové měření pomocí rukou a nohou probíhá v celém těle
  • Barevná varianta: tmavě modrá
  • Vysoce kvalitní provedení, 
  • Váží tělesnou hmotnost (0,0 - 150,0 kg) po 0,1 kg
  • Bio-impedanční metodou vyhodnotí:
  • Množství tělesného tuku v těle v % (5,0 - 60 %) po 0,1 %
  • Množství viscerálního tuku v těle v 30-ti úrovních
  • Množství kosterní svaloviny v % (5,0 - 50 %) po 0,1 %
  • Vypočítá hodnotu klidového metabolismu v kcal (385 - 3999) po 1 kcal
  • Vypočítá BMI (Body Mass Index) (7,0 - 90,0) po 0,1
  • Klinicky ověřený algoritmus
  • Grafická interpretace naměřených hodnot
  • Rozliší mezi úbytkem tuku a úbytkem aktivní tělesné hmoty (vody,svalstva a ost.) při dietě
  • Paměť na vstupní údaje pro 4 osoby + režim Host
  • Paměť poslední naměřené hodnoty pro každou, ve vstupních údajích zadanou osobu
  • Rozsah vstupních údajů: výška 100 - 199,5 cm 
  • Věkové omezení pro procento tělesného tuku, hodnocení procenta tělesného tuku, procenta kosterního svalstva, BMI a hodnocení BMI a klidového metabolismu: 6 - 80 let
  • Věkové omezení pro obsah tělesného tuku, obsah viscerálního tuku, hodnocení obsahu viscerálního tuku a hodnocení procenta koster. svalstva : 18 - 80 let
  • Přesnost měření - tělesná hmotnost 0,0 - 40,0 kg  +/- 400 g, 40,1 - 135,0 kg  +/- 1%
  • Přesnost měření - tělesný tuk +/- 3,5 %
  • Přesnost měření - kosterní svalovina +/- 3,5%
  • Přesnost měření - viscerální tuk 3 úrovně
  • Vyměnitelná baterie
  • Průměrná životnost baterií cca 1 rok (při použití 4x denně)
  • Hmotnost přístroje s baterií cca 2200 g
  • Rozměr přístroje: základní jednotka cca 300 (Š) x 35 (V) x 327 mm (H), rukojeť 300 (Š) x 35 (V) x 147 mm (H)
  • CE 0197
  • Klasifikace dle evropské směrnice pro zdrav. prostředky 93/42/EEC - třída I s měřící funkcí

monitor skladby lidského těla

Redukce hmotnosti

Nadměrná váha, či dokonce obezita je v současné době problémem většiny naší populace. Je způsobena pohodlným, a v neposlední řadě konzumním způsobem života, kdy si dopřáváme více, než potřebujeme a kdy naše psychická zátěž je větší než zátěž fyzická. Tyto faktory následně vedou k přibývání tělesné hmotnosti, které jsou spojené se zdravotními komplikacemi. Alarmující je skutečnost, že tyto problémy se v poslední době týkají již i velkého množství dětí a mládeže. Účinným prostředkem k redukci nadváhy či dokonce obezity je změna myšlení a životního stylu.

Jaké jsou příčiny přibývání tělesné hmotnosti?

NEMÁTE NADVÁHU, PROTOŽE JSTE JEDLI PŘÍLIŠ MNOHO,
MÁTE NADVÁHU, PROTOŽE JSTE NEJEDLI DOST!!!

Dlouhodobě jste Vašemu tělu nedodávali základní živiny v dostatečném množství. Nyní mu schází něco, co potřebuje k tomu, aby bylo dostatečně silné a zdravé - základní výživa! Takže aby přežilo s nedostatečným přísunem živin, Vaše tělo dělá tři věci:

  1. Zpomalí Váš metabolismus, abyste byli méně aktivní. Tímto způsobem uchovává energii a zbývající vzácné výživné látky. Proto se cítíte unavení.
  2. Jako následek zpomaleného metabolismu začíná uskladňovat více tuků, protože si myslí, že hladoví.
  3. Jestliže má Vaše tělo nedostatek živin (dokonce stačí i jedna mikroživina, která má např. udržet zdravé Vaše vlasy), reakcí organismu je, že to "zesílí" Váš hlad a chutě a doufá, že budete jíst potřebné živiny. Samozřejmě, že většinou sáhnete po nějaké dobrotě, po polotovaru nebo po podobném na živiny chudém jídle, které způsobilo nedostatek živin na začátku. Takže tím prodloužíte problém, ztrácíte zdraví, životní energii a pokračujete v nabírání hmotnosti.

Správná váha - Body Mass Index (BMI)
BMI = současná tělesná váha v kg/tělesná výška v m2

BMI redukce hmotnosti

Hodnoty BMI pro dospělé

Pohlaví Muži Ženy
BMI normální 20 - 25 20 - 24
BMI nadváha více než 25 - 30 více než 24 - 30
BMI obézní více než 30 více než 30

Diety, omezení jídla, dělená strava, hypnóza, prášky na potlačení hladu apod., potlačují jen příznaky, tělo se zhoršuje díky nedostatku živin vyplývajícího z omezení jídla.

Další významný problém je masivní úbytek svaloviny souběžně s úbytkem tuků. Takže když znovu hmotnost naberete (JO-JO efekt), přiberete jen tuky (pokud přitom intenzivně necvičíte). Skončíte s ochablým tělem, které je ještě v horší kondici, než když jste začali. Podepíše se to i na Vašem zdraví, protože máte dokonce i méně živin k obnově Vašich buněk, což je počáteční příčina, proč jste hmotnost nabrali.

Zdravá výživa

Prvořadým úkolem našeho studia je seznámit klienty s principy zdravé výživy a pomoci jim se změnou životního stylu.

Vyšetření tělesných parametrů na speciální váze je prvním krokem k tomu, abychom mohli vytvořit celkový pohled na stav klienta a na základě zjištěných hodnot sestavit individuální program složený z navzájem na sebe navazujících postupů.

Jedná se především o poradenství, sestavování jídelníčků, potravinové doplňky apod.

V žádném případě nejde o jednostranné diety, či jednorázový přístup, ale zveme si klienty na pravidelné kontroly, kde zjišťujeme, jak dodržují námi stanovené postupy, porovnáváme výsledky a doporučujeme případné změny nebo úpravy.

BÍLKOVINY

Strava by měla obsahovat dostatek bílkovin, a to především bílkovin živočišného původu. Nezastupitelnost bílkovin spočívá ve skutečnosti, že jsou součástí všech buněk organismu. Jsou to látky potřebné k růstu a obnovení funkcí organismu. Tvorba vlastních bílkovin je závislá výhradně na jejich příjmu z potravin. Kvalita bílkovin se vyjadřuje biologickou hodnotou. Patří k nim především bílkoviny mléka, masa, ryb, vajec a výrobků z nich. Čím je maso nebo sýry tučnější, tím je obsah bílkovin nižší.

Významným zdrojem rostlinných bílkovin jsou semena olejnatých rostlin, sója, luštěniny, obiloviny a zvláště obilné klíčky.

Potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, jsou zpravidla i zdrojem energie a vitaminů, zejména vitaminů skupiny B. Je však třeba si uvědomovat, že nadměrný příjem živočišných bílkovin způsobuje i nadměrný příjem tuků (zejména cholesterolu). Proto by bílkoviny živočišného původu měly tvořit polovinu přísunu bílkovin ve stravě a stejným dílem by se měly podílet bílkoviny rostlinného původu. Nejméně jedenkrát týdně bychom měli konzumovat luštěniny a pečivo podávat převážně tmavé a celozrnné.

SACHARIDY

Sacharidy mají ve výživě svůj nezanedbatelný význam a jsou nejrozšířenější složkou potravy. Sacharidy jsou hlavním činitelem, který přímo ovlivňuje hodnotu svalového výkonu. Mají proto velký význam především ve výživě sportovců, dětí a mladistvých. Při nadměrném obsahu sacharidů ve stravě se sacharidy mění na tuk a spolupůsobí tak při vzniku obezity.

Význam sacharidů ve výživě spočívá především v obsahu hrubé vlákniny, např. celulóza, hemicelulóza a lignin. Obsah vlákniny zajistíme zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými výrobky. Vláknina má vliv na vstřebávání a látkovou přeměnu cukrů. Svým objemem jednak urychluje trávení a dále omezuje styk střevní sliznice s toxickými látkami, vznikajícími při trávení. Hrubá vláknina proto působí jako prevence proti vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů tlustého střeva a zácpy.

Při výběru potravin bychom neměli zapomínat na obiloviny (jáhly, ovesné vločky, kroupy, pohanku).

TUKY

Tuky jsou přirozené složky potravin, které se skládají z mastných kyselin a glycerolu. Dodávají nám nezbytné živiny, jako jsou mastné kyseliny a vitaminy A, D, E, a K. Ty jsou potřebné ke správnému fungování těla. Tuky jsou jednou z hlavních energetických složek potravy a mají velkou kalorickou hodnotu. Lidský organismus při trávení 1 gramu tuku získá 38 kJ.

Není tuk jako tuk. Nejen, že jíme příliš tuků, ale většina z nich je pro naše zdraví nevhodných.

Tuky dělíme na rostlinné a živočišné. Tuk živočišného původu je např. máslo, sádlo, lůj a slanina. Mezi rostlinné tuky řadíme oleje např. olivový, slunečnicový, sojový, řepkový, lněný a rostlinné tuky vyráběné z těchto olejů.

Většina tuků živočišného původu obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace škodí zdraví, protože zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Tuky rostlinného původu naopak obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které mají na lidský organismus příznivý vliv. Kladně působí na látkovou přeměnu, na využití glukózy a na ovlivnění krevních lipidů. Jsou nezbytné pro růst, reprodukci, normální činnost svalů i cévního a nervového systému. Snižují hladinu cholesterolu, snižují krevní tlak a srážlivost krve.

Doporučení

  • Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen
  • Denně se aktivně pohybujte, například rychlá chůze nebo cvičení
  • Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani
  • Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 400g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí, občas konzumujte menší množství ořechů
  • Jezte výrobky z obilovin (tmavý chéb a pečivo, nejlépe celozrné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvíce však 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1x týdně)
  • Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně
  • Denně zařazujte do svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané
  • Sledujte příjem tuku, omezte množství tuků jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a tvranlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak i jako pomázánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné, nahrazujte živočišné tuky oleji a tuky rostlinnými
  • Snižujte příjem cukrů, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny
  • Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzené sýry) nepřisolujte zbytečně hovotvé pokrmy
  • Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění (dbejte na dobu použití - expirace) a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování, nepřepalujte oleje.
  • Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 2l tekutin (voda, minerální vody - 2dcl silně mineralizované, 0,5l středně mineralizované, slabý čaj (nejlépe zelený) ovocné čaje a šťávy (nejlépe neslazené), zeleninové šťávy).
  • Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu - 20g (22ml vína, 0,5l piva, 50 ml lihoviny).
Ceník výživového poradenství s analyzérem
analyzér + výživové poradenství 30 min. 190,- Kč